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Šachové koncovky

Koncovka je závěrečná část šachové partie, kde je již málo figur (jsou zredukovány výměnami). Podaří-li se partii rozhodnout již ve střední hře, nepřejde hra do koncovky. Takové případy ale nejsou příliš časté. Proto znalost koncovek patří k úspěšnému zvládnutí šachové strategie a taktiky. Šachy skýtají mnohá překvapení, i když je na šachovnici málo figur.
Nejjednodušší je koncovka král a pěšec proti králi. Zde je nutno znát pravidlo čtverce a pravidlo kritických polí. Kritická pole jsou 3 pole před pěšcem. Stojí-li bílý pěšec na 2., 3., nebo 4. řadě (černý na 7., 6. nebo 5. řadě), jsou kritická pole ob jednu řadu vpředu. Stojí-li bílý pěšec na 5. nebo 6. řadě (černý na 4. nebo 3. řadě), jsou kritická pole o jednu řadu vpředu.
Koncovka č. 1
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Kontrolní notace:
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Bílý na tahu

V koncovkách tohoto typu platí heslo: „Král musí být před pěšcem a razit mu cestu.“ (pravidlo kritických polí). Nepodaří-li se králi silnější strany dostat před pěšce, skončí koncovka obvykle remízou.

K výhře zde vede pouze tah 
[image: image3.wmf]Ke5!
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. Černý se dostává do nevýhody tahu (je vytempován), musí se vzdát opozice. Král pak obsadí kritické pole a vyhraje. Pěšec zde stojí na poli e4, kritická pole jsou: d6, e6, f6. Partie může pokračovat např. takto: 
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 a bílý vyhraje, neboť pěšec má „vydlážděnou cestu do dámy“. Král plní v koncovce důležitou úlohu, prosazuje pěšce.
Okamžitý postup pěšce zde nevede k výhře, protože král se potom nedostane před pěšce. Partie může pokračovat např. takto: 
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. Kdyby hrál bílý jinak, ztratil by pěšce a již by nevyhrál.
Přesto je nutno znát správnou obranu, je nutno se řídit heslem: „Nejdříve do opozice s pěšcem, pak do opozice s králem.“ Ve 3. tahu pouze tah 
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3.

K

 vede k remíze, ve 4. tahu pouze tah 
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 vede k remíze. Chybou černého by bylo např. 
[image: image8.wmf]Kf8?

3.

K

. Následovalo by: 
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 a bílý vyhraje, neboť pěšce promění v dámu. V 5. tahu je černý vytempován. Zde je též důležité, aby pěšec vstupoval na předposlední řadu bez šachu.
Hráč se tedy musí snažit dostat králem před pěšce a razit mu cestu. Není vždy dobrý okamžitý postup pěšce. V koncovkách tohoto typu platí též zásada: neuspěchat.
Koncovka č. 2

V této koncovce si ukážeme pravidlo čtverce.
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Kontrolní notace:
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Je-li v této pozici na tahu bílý, vyhraje pouhým postupem pěšce. Po tahu 
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1.

 černý král pěšce nedohoní, protože nemůže vstoupit do čtverce určeného pěšcem. Čtverec určený pěšcem na poli 
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 je určen poli: 
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. Pěšec je vzdálen 4 pole od místa proměny, proto se berou ještě 4 pole napravo směrem k soupeřovu králi. Postupem pěšce se však čtverec zmenší, pak je už určen poli: 
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. Protože černý král nemůže do tohoto zmenšeného čtverce vstoupit, pěšce nedohoní. Bílý promění pěšce v dámu a snadno zvítězí v koncovce: král a dáma proti králi.
Je-li v této pozici na tahu černý, remizuje tahem 
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, neboť tím král vstupuje do čtverce určeného pěšcem a pěšce dohoní. Partie může pokračovat např. takto:
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 pěšec padne a partie skončí remízou. Každým tahem pěšce se čtverec zmenšuje, král do něho vždy vstupuje. Proto jsou tahy králem vynucené (forsírované).
Pozor: Je-li pěšec v základním postavení, je nutno při určování čtverce jedno pole ubrat, neboť pěšec má právo dvojkroku.
Koncovka č. 3
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bílý na tahu

Zde vede k výhře pouze tah 
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 a bílý vyhraje. neboť bílý král obsadil kritická pole.
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 s remízou. Bílý král nemůže obsadit kritická pole, tudíž bílý již nevynutí výhru (při správné obraně černého).

Koncovka č. 4
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bílý na tahu

Bílý na tahu vyhraje. 
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 a bílý vyhraje, neboť jednoho pěšce promění v dámu. Např. 
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 a bílý vyhraje, pěšec se promění v dámu. Jiná možnost je: 
[image: image27.wmf]h7!

 

5.

 

Kf6;

 

,

e6!

 

4.

 a jeden z pěšců se promění v dámu. Tah 
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 je vynucen, jedině tím vstoupí černý král do čtverce pěšce na sloupci h. Po 
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 černý král pěšce nedohoní. Rovněž je vynucen tah 
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Půjde-li černý král po jednom pěšci, druhý se promění v dámu. Zde pěšci ani nepotřebují podporu krále.
Koncovka č. 5
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Je-li v této pozici na tahu černý, remizuje snadno: 
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 bílý pěšce sice uhájí, ale neprosadí. Chybou černého by bylo 
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 neboť bílý král obsadí kritické pole a vyhraje. V tomto případě jsou kritická pole b5, c5, d5.
Je-li v této pozici na tahu bílý, vyhraje (i když má dvojpěšce) např. takto: 
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 a bílý vyhraje, neboť pěšce promění v dámu. Bílý tahem 
[image: image37.wmf]c4!
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 přenesl povinnost tahu na černého (tempnul si). Kdyby bílý neměl toho druhého pěšce, nemohl by přenést povinnost tahu na černého, tudíž by nevyhrál.
Koncovka č. 6 (studie od R. Rétiho)
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Kontrolní notace:
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bílý na tahu remizuje

Zdánlivě je to nemožné, aby bílý na tahu remizoval. Přece se tak stane.
Bílý zahraje 
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, koncovka může pokračovat např. takto:
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[image: image42.wmf]Kf4,

 

4.

 

Kxc6;

 

Ke5,

 

3.

 

h4;

 

,

Kf6!

 

2.

 

Kb6;

1.

K

 remíza, neboť král vstoupil do čtverce a pěšce dohoní.
Koncovka: král a dva pěšci proti králi je ve většině případů vyhraná. Samotný král může remizovat proti králi a dvěma pěšcům jen ve výjimečných případech.
Koncovka č. 7
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Bílý vyhraje, ať je na tahu bílý nebo černý.

Dva volné spojené pěšce nemůže samotný král zneškodnit. Tato koncovka je za bílého vyhraná, ať je na tahu kdokoliv. Nechť je na tahu třeba černý. Černý král nemůže vzít předního pěšce (v našem případě na b5), protože je krytý zadním pěšcem (v našem případě na c4). Kdyby černý král vzal zadního pěšce (na c4), pak předního již nedohoní. Následovalo by: 
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 a bílý snadno vyhraje. Na 
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 by následovalo: 
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 a situace se opakuje. Černý král tedy bude „pendlovat“ po polích c5 a b6, než se bílý přiblíží se svým králem. Pak bílý černého „vytempuje“ a své pěšce prosadí.
Partie může pokračovat např. takto:
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 a bílý snadno vyhraje.
Např. takto: 
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Kdyby byl v původní pozici na tahu bílý, nic by to na situaci neměnilo.
Koncovka č. 8
Je-li jeden pěšec krajní, je nutno dávat pozor, aby to hráč „nezpatil“. Je-li král v rohu šachovnice, je tam jisté patové nebezpečí. Ukážeme si to v následujícím příkladě.
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Kontrolní notace:
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Bílý vyhraje, ať je na tahu bílý nebo černý
Nechť je třeba v této pozici na tahu bílý, partie může pokračovat např. takto:
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 nyní nesmí bílý hrát 
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. Je třeba hrát takto: 
[image: image55.wmf]Kc7,

 

9.

 

Ka7;

 

,

b7!

 

8.

 

Kb8;

 

,

Kc6!

 

7.

 

Ú.P.;

Kxa8

 

,

!

a8D

 

6.

 

Kb7;

 

,

Kd6!

 

5.

Î

+

 a bílý snadno vyhraje. Také nesmí bílý hrát 
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Zde např. nevede k výhře přímočaré: 
[image: image57.wmf]pat;

b6

 

3.

 

Ka8;

 

Kc7,

 

2.

 

Ka7;

 

Kd6,

 

1.

 Je tady ještě další cesta, která vede k výhře, např.: 
[image: image58.wmf] 

,

b6

 

4.

 

Kxa7;

 

a7,

 

3.

 

Ka8;

 

Kc7,

 

2.

 

Ka7;

 

Kd6,

 

1.

+

 a bílý vyhraje.
Ukážeme si výjimečné pozice, kdy samotný král remizuje proti králi a 2 pěšcům.

Koncovka č. 9
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Kontrolní notace:
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Bílý na tahu remizuje

Bílý na tahu remizuje takto: 
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Černý nevyhraje díky stísněnému postavení krále v rohu šachovnice. Vznikla zajímavá pozice, kde je černý přes materiální převahu v patu.
Chybné by bylo: 
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 a černý vyhraje.
Koncovka č. 10
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Černý na tahu remizuje

Černý na tahu remizuje takto: 
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Chybné by bylo: 
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 a bílý vyhraje (viz pravidlo kritických polí).

Koncovka č. 11
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Černý na tahu remizuje

Černý na tahu remizuje takto: 
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Zde se černý zachránil patem.
Kdyby byl na tahu bílý, vyhrál by tahem: 
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I v koncovkách se mohou vyskytnout mnohá úskalí a taktické obraty.
Koncovka č. 12
[image: image71.jpg]






Kontrolní notace:


[image: image72.wmf](3)

 

Ph6

 

Sc6,

 

Kf7,

 

:

Č

(4)

 

h3

 

e5,

 

Pa7,

 

Kg4,

 

:

B


Bílý na tahu remizuje
Bílý remizuje takto:
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 s remízou, neboť černý nemůže pěšce nijak pokrýt. Bílý obětuje své dva pěšce, nejprve odláká krále, pak odláká střelce, tj. dvakrát je zde odlákání. Vzniklá koncovka je již jasně remízová.
Chybou bílého by bylo: 
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, tím by si bílý ucpal únikový prostor. Vznikl by ale úlohový mat.
Koncovka č. 13
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Bílý na tahu vyhraje

Bílý na tahu vyhraje takto:
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 Nyní je černý vytempován, táhnout se musí. Bílý dobude černé pěšce a vyhraje. Oběť pěšce byla jen přechodná. Krytý volný pěšec je v koncovce výhoda, v našem případě je to pěšec na pole e5. Koncovka může pokračovat např. takto:
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 a černý je opět vytempován, ztratí též pěšce na poli d5 a prohraje. Zde se též názorně ukazuje, jaká je to výhoda pro bílého krytý volný pěšec.

Bílý by vyhrál i po jiném pokračování černého, např.

[image: image80.wmf]Kd6!

 

4.

 

c6;

 

,

Kc5!

 

3.

 

Ú.P.;

Kxb7

 

,

cxb7

 

2.

 

Ú.P.;

Kc8

 

,

c6

 

1.

Î

+

Î

+


Tato koncovka je vlastně studie.
Koncovka č. 14
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Bílý na tahu vyhraje

Zdá se, že černý král s pomocí střelce dobude bílé pěšce a tak udrží remízu. Bílý král je daleko od svých pěšců. Přesto bílý na tahu vyhraje takto:
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 a bílý vyhraje.
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 a bílý vyhraje.
Vznikla zajímavá pozice, kde král a střelec již nezadrží bílého pěšce v postupu do dámy.
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 a bílý rovněž vyhraje. Jednoho z pěšců promění v dámu.
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 a bílý vyhraje. Dojde s králem na pole f8 a prosadí e pěšce. Černý bude muset dát za něj střelce. Pak za pomoci krále a střelce prosadí b pěšce. Černý král se nesmí od b pěšce vzdálit, ani ho nemůže vzít, protože je krytý střelcem.
Koncovka č. 15
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Kontrolní notace:


[image: image88.wmf](2)

 

Ph6

 

Kc6,

 

:

Č

(3)

 

h5

 

Pc5,

 

Kd4,

 

:

B


Bílý na tahu vyhraje

Zde bílý vyhraje díky tomu, že jsou na šachovnici ještě další pěšci (beran na h sloupci). Bez pěšců na h sloupci by byla koncovka remíza.
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 a bílý vyhraje, neboť pěšec má volnou cestu do dámy.
Bílý obětoval volného pěšce, černý král ho musel jít sebrat. Bílý král dobyl černého pěšce na h sloupci a prosadil bílého pěšce.
Koncovka č. 16
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Kontrolní notace:
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Bílý na tahu, remíza

Tato pozice je podobná předchozí, ale pěšcový beran na h sloupci je o řadu níž a výhra již není možná.
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 remíza, neboť bílý pěšce neprosadí.
Zde má bílý král delší cestu, protože černý pěšec je o řadu níže a nestihne obsadit klíčové pole g7. Černý král se dostane na pole f8 a bílý již svého pěšce neprosadí.

Následující koncovka je věžová. Věžové koncovky (věžovky) se vyskytují v turnajové praxi poměrně často.

Koncovka č. 17
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Kontrolní notace:
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Bílý na tahu vyhraje.

Bílý má převahu pěšce, ale její uplatnění není při věžích vždy jednoduché. Zde ovšem bílý vyhraje „postavením mostu“.
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Î

 a bílý vyhraje
Bílý „postavil věží most“ na 4. řadě. černý již nezabrání proměně pěšce v dámu. Je nutné, aby byl černý král vzdálen od pěšce aspoň o tři sloupce.

Následující koncovka je dámská. Dámské koncovky jsou velmi složité a nepřehledné díky velké pohyblivosti dam. Uplatnit převahu jednoho či dvou pěšců bývá někdy velmi obtížné. Soupeř může utvořit mechanismus věčného šachu. Na druhou stranu ale dáma lehce prosadí volného pěšce. Pokud se hráči podaří zabránit soupeři v šachování, volného pěšce snadno prosadí.
Také může silnější strana vynutit výměnu dam a vyhrát v pěšcové koncovce.
Koncovka č. 18
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Kontrolní notace:
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Černý na tahu
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 a černý vyhraje
Černý vynutil šachem výměnu dam a zvítězil. Bílý ovšem nemusel pěšce brát a mohl hrát jinak.
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Î

 a černý vyhraje
Černý vynutil výměnu dam tím, že představil dámu se šachem.
Použité zdroje:

1) Hobby magazíny.
2) Časopisy Československý šach.
3) Balašov J., Prandstetter E.: Šachové koncovky (1991)

4) Pithart F.: Šachové koncovky (1974)

5) Na diagramy použit program Pepovy šachy, který byl stažen z internetu (strakaj.zde.cz).
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